Skip to content

Printer ink

Skrivare och skrivartillbehör

Länge handlade utvecklingen av gymnastikskor framför allt om att utveckla materialen i skorna, för att göra dem lättare och starkare. Stötdämpning har också varit en viktig faktor under lång tid, men numera har det ökade intresset för barfotalöpning medfört att tillverkarna istället tävlar om att göra skor som kommer så nära upplevelsen av att vara barfota som möjligt, utan att för den skull sluta vara just skor.

Men nu finns det ytterligare en faktor att ta hänsyn till för tillverkarna, och det är att göra så smarta skor som möjligt. Idén är dock inte helt ny, men den har blommat upp rejält den senaste tiden. Exempel på smarta skor är:

  • Adidas Micro Pacer, som släpptes 1984 och var klart före sin tid. Läs mer om Micropacer nedan.
  • Puma RS, som lanserades 1987, och som också kunde beräkna löpsträckan, kaloriförbränningen m.m. Skorna kunde även anslutas till datorn, för att behandla uppgifterna där. Man var dock tvungen att ha en Apple II, vilket inte var en vanlig hemdator på den tiden.
  • Nike+iPod kom 2006, och var en vidareutveckling av de avancerade teknikerna från 80-talet. Eftersom iPod var en sådan försäljningssuccé nådde Nike dock fler än vad Adidas och Puma hade gjort.

Idag kommer det ständigt nya smarta modeller, som är avancerade och dyra. Det rör sig inte om vanliga Adidas eller Puma skor från Sportamore.se eller någon annan generell nätbutik, utan dessa skor måste köpas i specialbutiker.

Olympic Memorial i LA

Adidas Micro Pacer

Denna sko förtjänar några extra rader, för den var före sin tid på så många sätt. Skon hade en inbyggd sensor kopplad till en mikroprocessor som räknade ut hastigheten, den löpta sträckan och kaloriåtgången. Det var svårt för konsumenterna att förstå sig på den när den kom, men skon har fått upprättelse i efterhand. Inte bara var den så avancerad att den finns i samlingarna på Computer Museum History Centre i Boston, utan även för sin design. En av de första färgställningarna som skon kom i var silver, vilket var helt nytt 1984. Adidas visade även att de hade tänkt på allt: det fanns en lite ficka på den ena skon där man kunde förvara sin hemnyckel, eller pengar till att köpa en kyld sportdryck under joggingrundan. Det är inte konstigt att Micro Pacer har släppts i flera nyutgåvor, dock för det mesta utan processorn.