Skip to content

Printer ink

Skrivare och skrivartillbehör

Mobiltelefonerna är våra ständiga följeslagare, men detta har tyvärr konsekvenser. Telefonerna är några av de största smittokällorna och en stor procentandel av alla mobiler har någon form av farliga bakterier på sig.

1077973-atom-cell

Nuförtiden är mobiltelefonerna våra käraste ägodelar och vi har med dem i princip överallt. Vi tittar lite på mobilen innan vi ska sova, vi använder mobilen i badrummet och vi kör bil med mobiltelefonerna i högsta hugg. Med tanke på hur mycket vi faktiskt använder våra mobiltelefoner borde de fullkomligt krylla med olika bakterier – och det gör de.

Bakterier som ger vinterkräksjuka hittades

I Svenska Dagbladet kan man läsa om en undersökning där man slumpmässigt lät testa åtta mobiltelefoner. Det visade sig att samtliga telefoner hade ett väldigt högt antal kolifarma bakterier, som naturligt förekommer i mag-tarmsystemet. Varför så många av dessa bakterier fanns på telefonerna förklarades med att ägarna haft dålig handhygien efter toalettbesök.  Dessa bakterier ökar risken för att smittas av olika virus som till exempel vinterkräksjuka. Mobiltelefoner ses som allmänna smittospridare eftersom bakterier finns på dem och man har dem så nära munnen när man pratar. Har man till exempel lånat ut mobilen till en förkyld person, kan man lätt bli smittad om man inte torkar av den efteråt.

Olika råd om hur man gör rent telefonen

Det råder dock delade meningar om hur man ska rengöra mobiltelefonerna. För att få bort alla bakterier rekommenderar läkare att man ska använda en trasa med diskmedel och vatten. Tillverkarna säger dock att detta kan skada mobilen och säger att man ska ta en lätt fuktad trasa. Endast detta tar däremot inte bort virus och bakterier. Vissa av de speciella rengöringsdukar som man kan köpa på elektronikbutiker kan lyckas få bort 99 procent av de smittoämnen som finns på mobiltelefonen. För att ta bort alla bakterier, måste man alltså riskera telefonen.